Dk hírek

Meg kell akadályozni a Fudan Egyetem felépítését Magyarországon

Megosztás!

Ha 2022-ben bekövetkezik a kormányváltás, a Demokratikus Koalíció mindent megtesz, hogy megakadályozza a kínai Fudan Egyetem magyarországi kampuszának felépítését – közölték a DK politikusai kedden online sajtótájékoztatón.
Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a “keleti diktatúrák szerelemese egy kínai káderképző egyetemet akar Magyarországra hozni”. Az intézmény budapesti kampuszának felépítése 540 milliárd forintba kerül és az erre felvett kínai hitelt előbb-utóbb majd a magyar embereknek kell visszafizetniük – mondta Arató Gergely.

Rámutatott: az egyetem alapító okirata szerint az intézmény célja például a Kínai Kommunista Párt vezetéséhez hűséges káderek kinevelése, a marxizmus-leninizmus eszméinek terjesztése. Magyarországon nem kommunista egyetemre, hanem demokratikusan működő szabad oktatásra van szükség – szögezte le.

Manhalter Dániel, akit a DK a józsefvárosi és ferencvárosi ellenzéki előválasztáson készül képviselőjelöltként elindítani, úgy fogalmazott: azon túl, hogy a kormány “egy kémképzőt építene a mi pénzünkből”, Budapest egyik legértékesebb területét adja oda a Fudan Egyetemnek.

Szerinte egy nagyon súlyos “kampuszmutyi” van kibontakozóban, amivel “szokás szerint csak Orbánék nyernének”, Budapest és Ferencváros pedig veszíteni fog. Azt sem lehet megengedni, hogy a kormány “politikai érdekekből egy ilyen diktatórikus ideológiát kiszolgáló egyetemet telepítsen a nyakunkra, miközben a CEU-t elüldözték” – tette hozzá.


Megosztás!