Aktuális

Megkezdte működését a nemzetiségi és civil közösségi iroda a pécsi Városházán

Megosztás!

Befejeződött a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek működését segítő iroda kialakítása a pécsi Városházán. Ma meg is kezdte működését, ügyfeleket viszont a járványügyi enyhítések után fogadhat majd.hirdetés

Teljesen megújult az egykori lakcímnyilvántartó iroda a Városháza bejárata mellett.
A belső kétszintes helyiséget kifestették, alsó szintjén irodát, tárolót és bemutatóhelyet, galériáján pedig egy tágas tárgyalót alakítottak ki. Minimális ráfordítással olyan közösségi tér létrehozása volt a cél, amely méltó környezetet biztosít a pécsi kisebbségi önkormányzatok és kisebb civil szervezetek működéséhez – írja a pécsi önkormányzat közleményében.

Az irodáról korábban itt és itt írtunk. Íme képeink az átalakítás után:

Auth István, a pécsi önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka koordinálta az iroda kialakítását, aki elmondta, mérföldkő ez a pécsi nemzetiségeknek, hiszen most először dolgozhatnak önálló helyiségben. Az iroda jelenleg adminisztrációs támogatást, illetve pályázati tanácsadási szolgáltatást nyújt a nemzetiségi önkormányzatok számára. Ügyfeleket egyelőre, a veszélyhelyzet végéig nem fogadhatnak, de a nyitásig a hivatalos ügyfélfogadási időt, nyitvatartását is kialakítják – fogalmazta meg Auth.

A tervek szerint az irodai munka mellett a hazai nemzetiségeket bemutató kiállítás kap majd itt helyet, a kirakatban pedig forgószínpadszerűen egy-egy pécsi kisebbség időszakos installációját lehet megtekinteni.

KULTURÁLIS, KULINÁRIS ÉS IFJÚSÁGI PROGRAMOKAT IS SZERVEZNÉNEK.

Az iroda célja az is, hogy a város turisztikai vonzerejét növelje, és a pécsieknek is hasznos lehet, akik, ha olyan országba terveznek utazást, amelynek képviselője a városban él, úti célokat javasolhat. Az iroda megnyitása azért fontos, mert erősíti a kisebbségekkel hagyományosan jól együttműködő pécsi önkormányzat anyaországokkal ápolt diplomáciai kapcsolatait, és ezzel elősegíti a gazdasági nyitást is feléjük – idézi a közlemény Auth Istvánt.

A galérián egy tárgyalót alakítanak ki, ahol nemcsak a kisebbségi önkormányzatok üléseit lehet lebonyolítani, hanem egyéb tárgyalásokat, közösségi programokat, de akár nyelvi kurzusokat is.

Dr. Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil tanácsnoka ezzel kapcsolatban azt közölte:Az iroda szolgáltatásait az önkormányzatnál regisztráló, közösségépítést végző pécsi civil szervezetek számára is szeretnénk megnyitni. Több évtizedes tapasztalat ugyanis, hogy a kisebb létszámú egyesületek, alapítványok nem tudnak önállóan irodát fenntartani, holott szükségük lenne rá. A tárgyaló is nagy segítség lehet nekik, hiszen a tagok itt akár a járványügyi szabályok betartásával is össze tudnak ülni. Az eseti irodabérlések rendszerét még ki kell dolgoznunk, de úgy vélem, az iroda létrehozásával és üzemeltetésével a pécsi önkormányzat hatékonyan tudja majd segíteni a kisebb civil szervezetek működését. 

Video

https://www.facebook.com/watch/?v=461423748280615


Megosztás!